MICHELIN: NA RIWIERĘ TURECKĄ Z PRZEWODNIKIEM

Zielony Przewodnik Michelin „Riwiera turecka” pomaga poznać region fascynującego orientu, gdzie Europa łączy się z Azją, a malowniczym zabytkom towarzyszą błękit morza, biel piaszczystych plaż i majestatyczne skały.

Tę wyjątkową atmosferę można poczuć zarówno w tureckich łaźniach i na kolorowych bazarach, jak i w trakcie spaceru nadmorską promenadą. Zielony Przewodnik Michelin podpowie, co warto, a co koniecznie trzeba na Riwierze Tureckiej zobaczyć.

Turcja to drugi najpopularniejszy kierunek wakacyjnych wyjazdów Polaków w kończącym się właśnie sezonie 2012 – tak wynika z zestawienia opublikowanego przez Polski Związek Organizatorów Turystyki. Dla osób, które w szczególności upodobały sobie tureckie plaże, w planowaniu wyjazdu pomocny będzie najnowszy Zielony Przewodnik Michelin „Riwiera turecka”. Znaleźć w nim można zarówno informacje praktyczne przydatne przed podróżą i w jej trakcie, informacje geograficzno- historyczne oraz kulturowe, jak również propozycje tras zwiedzania oraz opisy najważniejszych atrakcji turystycznych.

Informacje przedstawione w przewodniku zostały podzielone na dwie części – dotyczące miejscowości leżących na wybrzeżu Morza Egejskiego oraz na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Spośród atrakcji Riwiery Tureckiej według autorów przewodnika koniecznie trzeba zobaczyć Pergamon, Efez, Afrodyzję, Zatokę Kekova oraz Termessos. Pergamon to miasto położone nad brzegiem Morza Egejskiego, które słynie z wynalezienia pergaminu. To tu znajduje się starożytny teatr, który uznawany jest za jeden z najwspanialszych w całej Turcji. Jego widownia składa się z 78 rzędów, których kąt nachylenia jest bliski pionu, a całość ma około 50 metrów wysokości.

Efez z kolei to jedna z najlepiej zachowanych antycznych metropolii, której większość ulic i budynków została zrekonstruowana. Godna uwagi jest z pewnością Biblioteka Celsusa, choć po jej pożarze pozostała jedynie odrestaurowana fasada będąca doskonałym przykładem stylu architektonicznego, jaki rozwijał się w Efezie w czasach rzymskich. Inną efeską atrakcją turystyczną jest starożytny teatr, którego widownia ma kształt półokręgu o średnicy aż 154 metrów. Afrodyzja, kolejne warte odwiedzenia miasto, wzniesiona była w całości z białego marmuru o niebieskawych refleksach. Spośród dzisiejszych pozostałości należy zobaczyć przede wszystkim dzielnicę teatralną i tetrapylon – okazałą bramę składającą się z czterech filarów.

Na wybrzeżu Morza Śródziemnego autorzy Zielonego Przewodnika Michelin szczególnie polecają wizytę w mieście Termessos zatopionym w gęstwinie sosen, drzew oliwnych i pachnących krzewów, które znajduje się pośrodku Parku Narodowego Güllük Dağı. Największą atrakcją tego miejsca jest starożytny teatr zawieszony na wzgórzach miasta i górujący nad głęboką doliną. Widok, jaki roztacza się ze szczytowych rzędów widowni, określany jest jako niesamowity i na długo pozostaje w pamięci.

Warta zobaczenia jest także południowa nekropolia, którą tworzy kilkaset sarkofagów ozdobionych płaskorzeźbami. W zachodniej części wybrzeża Morza Śródziemnego znajduje się wciąż dzika Zatoka Kekova, która skrywa liczne pozostałości antycznego świata. Zabytki te najlepiej odkrywać, udając się w rejs łodzią. W czasie tej wyprawy można zobaczyć w Myrze ułożone piętrowo grobowce wykute w klifie lub wpłynąć do wnętrza jaskiń.

W Zielonym Przewodniku Michelin „Riwiera turecka” znaleźć można także wyczerpujące informacje na temat cen, noclegów, wyżywienia i transportu. Czytelnicy znajdą tu również mapy i plany z zaznaczonymi obiektami turystycznymi, a także krótki słowniczek najbardziej przydatnych słów i zwrotów.