MICHELIN: NA GRECKIE WYSPY Z PRZEWODNIKIEM

Nowy Zielony Przewodnik Michelin „Wyspy greckie” to idealna pozycja dla osób, które rozpoczęły wakacje w czasie, gdy w Polsce lato się kończy, a na południu Europy trwa w najlepsze.

Eksperci rynku turystycznego przekonują, że mimo kryzysu panującego w Grecji, kraj ten wciąż pozostaje atrakcyjnym celem wakacyjnych wyjazdów. W dużej mierze wynika to z niższych cen, które kuszą podróżnych, jednak dla wielu osób decydujące znaczenie ma piękna pogoda i wyjątkowe krajobrazy, jakie można tam spotkać. O tych i innych zaletach regionu można przeczytać w najnowszym Zielonym Przewodniku Michelin „Wyspy greckie”. Zawiera on zarówno informacje przydatne na etapie planowania podróży, ciekawostki związane z kulturą, tradycją i religią kraju, a także dokładne opisy poszczególnych wysp w podziale na regiony: Sporady, Cyklady, Dodekanez, wyspy Zatoki Sarońskiej oraz Północne Wyspy Egejskie.

Do Grecji należy około 10 000 wysp, w większości położonych na Morzu Egejskim oraz Śródziemnym. Archipelag Cyklady to jeden z najbardziej ulubionych celów podróży turystów, przez co jego populacja zwiększa się latem dziesięciokrotnie. Wyspy te charakteryzują się bardzo urozmaiconą rzeźbą terenu, suchym klimatem oraz niezwykłymi kolorami krajobrazu – niebieskim przejrzystym morzem, białymi domami i wzgórzami w kolorze ochry.

Spośród wysp z archipelagu Cyklady twórcy Zielonego Przewodnika Michelin najbardziej polecają wizytę na Santorini i Delos. Santorini to wyspa wulkaniczna, dlatego jej zabudowa powstała z myślą o jak najskuteczniejszym zabezpieczeniu na wypadek wybuchu uśpionego wulkanu. Santorini to także pierwszy w Grecji producent białego wina, którego turyści mogą skosztować w jednej z tawern lub piwnic oferujących gościom degustacje. Z kolei Delos to wyspa niezamieszkana z licznymi zabytkami udostępnionymi dla turystów.

Dodekanez to archipelag 12 górzystych wysp, z których tylko Kos i Rodos mają żyzne i nawodnione ziemie, na których można uprawiać owoce i zboża. Zielony Przewodnik Michelin szczególnie poleca odwiedzenie dwóch wysp – Patmos i Rodos. Patmos słynie przede wszystkim z dwóch obiektów związanych z postacią św. Jana Ewangelisty, który doznał tu objawienia i napisał Apokalipsę – grota apostoła oraz monastyr bizantyjski pod jego wezwaniem. Rodos to najbardziej znana i najważniejsza z wysp Dodekanezu, na której stał niegdyś słynny Kolos Rodyjski. Charakteryzuje się różnorodnością pejzaży z linią brzegową, którą na przemian tworzą skały i piaszczyste lub otoczakowe plaże.

W archipelagu Sporady przewodnik Michelin wyróżnia wyspę Skiatos, która jest jednym z najczęściej wybieranych przez turystów miejsc w kraju. Podoba się ona szczególnie amatorom nadmorskich przyjemności, rejsów statkami oraz nocnego życia. Na wyspie znajduje się ponad 60 plaż. Przewodnik przybliża turystom również mniej znane wyspy Zatoki Sarońskiej oraz Północne Wyspy Egejskie.

Oprócz dokładnych opisów poszczególnych miejscowości Zielony Przewodnik Michelin „Wyspy greckie” zawiera również informacje na temat cen, noclegów, wyżywienia i transportu. Czytelnicy znajdą tu również mapy i plany z zaznaczonymi obiektami turystycznymi, a także krótki słowniczek najbardziej przydatnych słów i zwrotów.